Tom Buk-Swienty

– forfatter, journalist og historiker

Vores fortid er sprængfuld af tankevækkende, dramatiske og elementært spændende historier, der bare venter på at blive fortalt, mener forfatter Tom Buk-Swienty. At læserne deler denne opfattelse,  viser oplagstallene for hans prisbelønnede bøger om krigen 1864, der har solgt over 150.000 eksemplarer.

I mit barndomshjem havde vi en mystisk kuffert stående oppe på loftet – ”morfars kuffert”. I kufferten gemte der sig stakke af tætskrevne notesbøger med noveller, som min morfar i sin ungdom havde skrevet, men aldrig fik udgivet. Hans forfatterdrøm blev min drøm, og også jeg begyndte at fylde det ene hæfte efter det andet. Til mit held havde jeg i folkeskolen to pragtfulde dansklærere, der generøst opmuntrede mig til at skrive løs.

Siden er det blevet til mange ord. Da jeg var færdiguddannet som historiker, blev jeg freelancejournalist for en række danske dagblade. I 1994 flyttede jeg med min familie til USA, og var i 1996-2005 USA-korrespondent ved Weekendavisen, ti hæsblæsende år, hvor jeg rejste dette store, spændende kontinentet tyndt, et mekka for enhver historiefortæller.

I 2005 vendte vi tilbage til Danmark. Jeg var lektor i journalistik ved Syddansk Universitet, inden jeg blev selvstændig forfatter. I USA blev jeg dybt fascineret af den anglo-saksiske tradition for historisk fortælling. I USA og Storbritannien er det en udbredt opfattelse, at historie også er en litterær genre.

Inspireret af dette og af den danske forfatter Thorkild Hansen, der med bøger som Det lykkelige Arabien og Slavernes Øer er en dansk pioner inden for genren, begyndte jeg at tage livtag med den historiske fortælling, først med biografien om den dansk-amerikanske journalist og fotograf, Jacob A. Riis. Herefter gik jeg i krig med Danmarks skæbneår i 1864. I disse år følger jeg i fodsporet på Wilhelm Dinesen, Karen Blixens far, en balstyrisk eventyrer, hvis hæsblæsende liv fremstår som en række fantastiske fortællinger.

Bogpriser:

Rungstedlundprisen 2015
Weekendavisens Litteraturpris 2015
Dansk-Tysk pris 2014
Læsernes Bogpris 2011
Søren Gyldendal Prisen 2010
Forfatterforeningens faglitterære pris for 2009
Årets Historiske Bog 2008

Se også denne præsentation af Tom Buk-Swienty og Kaptajn Dinesen - Ild og Blod.

 
39923_4996_db6e939788584dfd98df0235a4f8c4f8_original.jpg